loading
Swift Sports

Eredetiségvizsgálat

Mit kell tudni az eredetiségvizsgálatról?
Az eredetiségvizsgálat olyan hatósági eljárás, mely szükséges a jármű új tulajdonosának nyilvántartásba vételéhez.

Az eredetiségvizsgálatot a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatallal (BM KANYVH) együttműködési megállapodást kötött közreműködők végzik.

A hatósági eljárásért jármű kategóriától függő igazgatási szolgáltatási díjat kell a vizsgálat előtt készpénz átutalási megbízáson (csekken) befizetni.

(A befizetés más formája, pl. rózsaszín csekk az eljárásban nem fogadható el.)

Az eredetiségvizsgálatot kérelmezőnek a csekk átadásával együtt a határozat postázási címét is közölni kell a közreműködővel.

A BM KANYVH a vizsgálatot követően a vizsgálatról kiadott Igazolás tartalma szerinti határozatot, és a befizetett szolgáltatási díj igazolását is megküldi a kérelmező által megadott határozat postázási címre. A kérelmezőnek a kézhez kapott határozat alapján a hatósági eljárásban fellebbezési joga van.

A külföldről belföldi üzemeltetés céljából behozott járművek eredetiségvizsgálata csak a jármű származásellenőrzés eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedését követően végezhető el!

A közlekedési igazgatási eljárásban a járművek eredetiségvizsgálatának elvégzését a BM KANYVH által kiállított hatvan napnál nem régebbi határozattal kell igazolni. A jármű eredetiségvizsgálatának eredménye a közlekedési igazgatási eljárásban csak egyszer használható fel. A közlekedési igazgatási hatóság újabb eredetiségvizsgálat nélkül a tulajdonos, üzemben tartó vagy meghatalmazottja kérelmére hatósági bizonyítványt állíthat ki az eredetiségvizsgálati nyilvántartásból.

Az eredetiségvizsgálat a járművek azonosítóinak (nem a műszaki állapotának) és a jármű okmányainak vizsgálatára terjed ki.

 

Milyen okmányokat kell bemutatni eredetiségvizsgálat során?

A kérelmező személyi okmányát, vagy a meghatalmazott személyi okmányát és a meghatalmazást.

A hazai rendszámos jármű esetében a forgalmi engedélyt, vagy ezt helyettesítő hivatalos hatósági okmányt, és az új tulajdonos esetében adásvételi szerződést.

A külföldről behozott jármű esetében műszaki adatlapot, a külföldi forgalmi engedélyt, amennyiben van vámokmány, jogerős származásellenőrzési határozatot.


 

Díjak:

A személygépkocsik előzetes eredetiségellenőrzésének elvégzéséért fizetendő díjak
 kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig)17.000 Ft
 középkategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig)18.500 Ft
 felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) 20.000 Ft
 
Kis tehergépkocsik (>3,5 t) előzetes eredetiségellenőrzéséért fizetendő díjak

 Kis tehergépkocsik (>3,5 t) 20.000 Ft

 

 promo